joi, mai 27

The butterfly effect

3
"Un fluture batand din aripi undeva in Europa, poate provoca o tornada in Texas" ( Teoria Haosului ).

Haosul defapt nu e haos, e ceva, sa-l numim "un sistem", atat de complex incat nu poate fi inteles si imposibil de controlat. Ii cunoastem intrarile, dar nu ii putem prezice niciodata cu exactitate iesirile.

Si acum partea frumoasa :)...ti se pare cumva ca viata ar fi altceva decat un astfel de sistem? Iei mereu decizii, unele mai mult, altele mai putin importante, si nu poti decat sa speri ca ai facut ceea ce trebuia. Fiecare alegere isi pune amprenta asupra liniei vietii tale, iar un lucru e cert: aceasta nu va fi niciodata dreapta. Ai tot dreptul sa speri la o "viata ideala", dar nu te amagi, ea nu exista si nici nu va exista vreodata.

Oricat de mult iti place viata ta, la un moment dat poti fii sigur ca i-ai nenorocito cuiva. Iar daca acum esti trist si plangi gandeste asa: intr-o alta lume cu siguranta esti fericit si razi. Asa ca nu iti mai pune niciodata intrebari care incep cu "daca", pentru ca TU nu le vei afla niciodata raspunsul. Si daca totusi o s-o faci, mai gandeste-te o data.

PS: Va propun filmul "The Butterfly Effect" (2004) in cazul in care nu l-ati vazut, dar si asa...

3 Response to The butterfly effect

Kre
27 mai 2010 la 23:39

Întradevăr, filmul merită văzut (continuarea, the butterfly effect 2, nu-i aşa de reuşită).
Aşa-i, permanent luam decizii care ne conturează o anumită traiectorie în viaţă. Teoria universurilor paralele presupune că la fiecare decizie pe care o luăm realitatea se bifurcă, se crează un nou univers, ca într-un fel de graf arborescent unde nodurile sunt deciziile noastre. "Dacă acum 5 ani aş fi ales altă facultate, unde eram acum?"
În general eu unul am încercat să-mi urmez o regulă de a nu regreta deciziile luate. Ying şi Yang, în fiecare rău e şi un bine şi fiecare bine îşi are partea de rău... aşa ca de ce să nu vedem partea plină a paharului. Dar să nu uităm să învăţăm din experienţa noastră. Chiar dacă vedem partea plină a paharului, chiar dacă e doar de un deget, să nu uităm a analiza de ce e doar de un deget şi nu mai mult...
Nu cred că am fost eu prea clar în exprimare (12 ore la lucru pot provoca asta - deşi nu că aş fi fost eu clar vreodată), dar cred că pricepi ideea.
Spor la scris în continuare, e interesant blogu' tău (la partea de sport şi pariuri nu mă bag, sunt pe langă... muuuuult pe lângă)

28 mai 2010 la 00:08

A aparut si Butterfly Effect 3, dar la fel, nu se compara cu primul. Mersi mult pt aprecieri:)

27 iulie 2011 la 08:56

Pentru mine, mesajul filmului a fost mai mult, bucurate de viata ta cum e acum, ca se putea si mai rau. Niciodata nu va fii perfect, tot timpul exista o alta problema, si trebuie sa traim cu consecintele deciziilor luate. ;) Imi place la nebunie explicatia ta data la "sistem".

Trimiteți un comentariu